Retningslinjer og veiledning

Saken er gjengitt fra Norges idrettsforbund sin hjemmeside (26.02.2020):

https://www.idrettsforbundet.no/nyheter/2020/norsk-idrett-med-veileder-mot-vold-og-trusler-i-idretten/?utm_source=Make%20Nyhetsbrev&utm_medium=email&utm_campaign=Norsk%20idrett%20med%20veileder%20mot%20vold%20og%20trusler%20i%20idretten&utm_content=Norsk%20idrett%20med%20veileder%20mot%20vold%20og%20trusler%20i%20idretten+94191

Bildet på forsiden er av: Rune Solberg Swahn, politiinspektør, Felles enhet for forebygging i Oslo Politidistrikt, Berit Kjøll - idrettspresident, Terje Svendsen, Fotballpresident og Pål Bjerketvedt, generalsekretær i NFF.
Foto: Geir Owe Fredheim


Norsk idrett står samlet om å ta et felles grep mot vold og trusler i idretten. Derfor har nå Norges idrettsforbund, i samarbeid med Norges Fotballforbund, Oslo idrettskrets og Politidirektoratet, laget en veileder for idrettslag som skal gjøre det lettere å rapportere, håndtere og reagere på vold og trusler i idrettssammenheng.

- Norsk idrett speiler samfunnet. Det er vold i samfunnet og det vil finnes vold i idrettssammenheng. Og det er nettopp derfor vi må være vårt ansvar bevisst. Vold hører ikke hjemme i idretten, sa idrettspresident Berit Kjøll under et lunsjmøte om forebygging og håndtering av vold og trusler – arrangert av Norges Fotballforbund.

Hun var klar på at idretten må bli bedre og løfte seg i dette arbeidet, og at idretten tar problemet på største alvor.

- I flere år har vi satt et sterkt søkelys på seksuell trakassering og overgrep – nå gjør vi det samme når det gjelder vold og trusler. Derfor har vi laget en veileder der idrettslag og deres medlemmer får vite hva de skal gjøre dersom noen blir utsatt for vold eller trusler, sier Kjøll.

Kjøll sier de tre viktigste tiltakene for å få redusert vold og trusler i idretten er:

  1. Vold og trusler skal alltid få en konsekvens.
  2. Kroppsskade og grove trusler skal alltid politianmeldes
  3. Veilederen for håndtering av vold og trusler gir alle idrettslag råd om hvordan saker skal håndteres

Les veilederen mot vold og trusler i idretten

Håvard B. Øvregård, rådgiver verdi i Norges idrettsforbund, understreker at i saker med kroppsskade, eller grove trusler, skal saken alltid meldes til politiet av idrettslaget dersom ikke den utsatte selv anmelder saken. Det vil si at alle slike saker SKAL politianmeldes!

Fotballforbundet mottok 100 saker i 2019
Norges Fotballforbund skriver at det i 2019 ble registrert 100 saker fordelt på 91 kamper; 74 saker med vold og 26 saker med trusler. Kartleggingen viser at omfanget ikke har vært godt nok kjent, og at NFF ikke har vært bevisst nok på forholdet mellom selvdømmeordningen og rettssamfunnets rolle, samt ulikheten i saksbehandling og sanksjoner i kretsene.

- Trygg er en av våre viktigste verdier. Det betyr nulltoleranse for vold. NFF ønsker å ha en langt mer aktiv holdning til spørsmålet om politianmeldelse. Vold og trusler er ikke et problem som eies av voldsutøveren og den fornærmede alene. NFF har som øverste fotballmyndighet et særskilt ansvar for å sørge for at våre konkurranser er trygge for alle, sier fotballpresident Terje Svendsen.

NFF jobber sammen med politiet for å utvikle et eget anmeldelsesskjema, samt at det sees på muligheten for å opprette en kontaktperson for fotballen i hvert politidistrikt.

- NFF skal som organisasjon politianmelde saker om vold og trusler hvor sakene er så alvorlig at de i NFFs domsorganer vil bli behandlet som straffesaker, det vil si alle saker med minst 3 måneders utestengelse, sier generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF.

Onsdag 26. februar arrangerte Norges Fotballforbund et lunsjmøte med idretten med tema «Forebygging og håndtering av vold og trusler i fotballen». Se opptak av seminaret her.

I dag skjer det mye tilfeldig og ulovlig deling og publisering av bilder. Norges idrettsforbund ønsker derfor å sette søkelyset på hvilke regler som gjelder for publisering og videreformidling av bilder og film av våre medlemmer.

Idrettsforbundet har laget noen enkle retningslinjer for å bevisstgjøre trenere, utøvere, ledere, frivillige og foresatte av barn i idrettslag. Retningslinjene er utarbeidet på bakgrunn av de krav som stilles i personopplysningsloven og åndsverksloven

Det er viktig å ha respekt for barn, unge og voksnes integritet og rett til personvern. Noen kan ha særlige grunner for at de ikke ønsker å bli tatt bilde av. I enkelte tilfeller kan bildedeling få uheldige konsekvenser dersom medlemmet for eksempel bor på hemmelig adresse. Det er en god skikk å alltid spørre om lov før bildet tas. Uønsket publisering og deling kan føre til erstatningsansvar og straffeansvar ifølge personopplysningsloven og åndsverkloven.

Hovedregelen er at det alltid skal innhentes samtykke fra alle som lett kan identifiseres på bildene før de publiseres. Dersom de som er avbildet er under 15 år må samtykke hentes inn både av barnet selv og foresatte. 

Loven stiller i utgangspunktet ikke krav til at samtykket skal være skriftlig, men ved bruk av samtykkeerklæringen vil det ikke være rom for tvil om at samtykke er gitt. 

Last ned samtykkeerklæring for publisering av bilder og film

Idrettsforbundets retningslinjer:

  1. Før bildet eller film publiseres skal det være innhentet samtykke fra alle på bildet, og fra deres foresatte dersom barna er under 15 år.
  2. Ved innhenting av samtykke til å publisere bilder og film bør samtykkeskjema brukes. Det er kun et aktivt samtykke som kan gi grunnlag for å publisere bilder og film.
  3. Dersom et barn ikke ønsker at bilder eller film skal publiseres skal dette overstyre foreldrenes ønske om publisering.
  4. Vær bevisst i hvilke situasjoner det tas bilder eller film. Ta aldri bilder av nakne personer og vær varsom med å ta bilder av lettkledde barn. Vis måtehold ved bruk av fullt navn på barn.
  5. Det skal alltid samtykkes særskilt for hvert enkelt bilde eller film som skal benyttes til medier.
  6. Et samtykke kreves også ved publisering av bilder og film i lukkede grupper på nett, som for eksempel Facebook, eller andre nettsteder som er passordbeskyttet.
  7. Dersom et samtykke trekkes tilbake, må publiserte bilder og film slettes. 

Informer om retningslinjene!
Norges idrettsforbund oppfordrer alle idrettslag til å gjøre retningslinjene for publisering av bilder og film kjent i idrettslaget.

Les mer om bilder av barn på nett på Datatilsynets nettsider. 

På dubestemmer.no kan dere lese mer om barn og unges personvern og hvordan dere kan gå frem dersom bilder skulle havne på avveie: http://www.dubestemmer.no/voksne/foresatte

Teksten over er hentet fra: https://www.idrettsforbundet.no/tema/retningslinjer/retningslinjer-for-publisering-av-bilder-og-film-av-barn/ (13.12.2017)


Seksuell trakassering og overgrep skal ikkje skje i idretten, og er direkte i strid med idrettens visjon om idrettsglede for alle.

Seksuell trakassering og overgrep skal ikkje skje i idretten, og er direkte i strid med idrettens visjon om idrettsglede for alle. NIF har laga ein veileder som skal gjøre det enklare å melde ifrå om seksuell trakassering og overgrep i idretten.

Norsk idrett har nulltoleranse for ei kvar form for diskriminering og trakassering (IPD, side 11). Dette betyr at det alltid skal reagerast på slike handlingar. Denne rettleiaren skal gjere det lettare å rapportere, handtere og reagere på seksuell trakassering og overgrep.

Norsk idrett har eigne retningsliner mot seksuell trakassering og overgrep.

Alle har ansvar for å gripe inn og varsle ved brot på retningslinene. Styret i kvart idrettslag har ansvar for at retningslinene er kjende og vert følgde.

Seksuelle overgrep er brot på Straffelova (kap.26), og skal meldast til og etterforskast av politiet.

Norges idrettsforbund har en veileder som skal gjøre det enklere å melde ifra om seksuell trakassering og overgrep i idretten. Den finn du ved å klikke deg inn på denne nettsida:
https://www.idrettsforbundet.no/tema/seksuell-trak...

Ei oppfordring til alle dei som brukar parkeringsplassen ved klubbhuset til Nordre Holsnøy IL i Leirdalen. Det er veldig viktig at dei to parkeringsplassane som er nærmast klubbhuset og bana ikkje vert brukt av andre enn dei som treng plassane. Dette er HC-parkering, og skal berre brukast til dette formålet.

Takk for at de respekterer dette!

Kjære alle sammen!

Banen og anlegget i Leirdalen er i bruk hver eneste dag, og mange oppholder seg i området i løpet av en uke. Det er vi veldig glad for! 

Vi har en bane- og vedlikeholdskomité som steller veldig godt med anlegget vårt, og får derfor mye skryt for hvordan det ser ut hos oss. Vil derfor oppfordre alle til å ta del i å holde det ryddig og fint på og rundt banen. Snusposer, teip o.l skal oppi bosspannet, og ingen andre plasser.

Klubbhuset er til glede for store og små i hele bygden. Derfor trenger vi at alle hjelper til med dette. Takk! 
 

Sportslig hilsen styret i Nordre Holsnøy IL.

8.2.2. Dugnad med inntekt til klubben:

Dugnad i NHIL`s navn skal hovedsakelig utføres for å skaffe inntekter til klubbens kjernevirksomhet; idrett for våre medlemmer. Styret er idrettslagets høyeste myndighet mellom årsmøtene og det er kun hovedstyret som har mulighet til å forplikte klubben økonomisk. Alle inntekter i klubbens navn, er klubbens inntekter og tilfaller som utgangspunkt klubbens totale drift. NHIL har imidlertid åpning for at det enkelte lag kan gjøre dugnad til inntekt for eget lag, i henhold til retningslinjer under. Imidlertid er det vesentlig at dersom lag eller grupper nedlegges at dugnadspenger alltid er klubbens midler.

Gjeldende Retningslinjer for dugnad i Nordre Holsnøy IL NHIL åpner for at enkelte lag kan gjøre dugnad med 100% inntekt til sitt eget lag. Kriteriene under må være oppfylt:

  • dugnad skal ha forhåndsgodkjennelse av hovedstyret (ta kontakt på mail: styret@nordreholsnøy.no).
  • pengene skal øremerkes til cup, innleie av eksterne trenertimer o.l.
  • pengene skal settes direkte inn på NHIL sin konto etter avtale med økonomiansvarlig i hovedstyret, styret@nordreholsnøy.no
  • dugnad på lag skal ikke gå på bekostning av evt. fellesdugnader i NHIL. Dvs. dugnader arrangert av klubben sentralt skal komme foran evt. dugnader hvert enkelt lag har

Ta kontakt med styreleder på epost: styret@nordreholsnøy.no dersom du har spørsmål rundt vedtaket

Følgende dugnadsinntekter kan tilføres det enkelte lag uten ytterligere godkjennelse:

  • Spond Cashback - utbetalingskonto forutsettes å være klubbens gjeldende driftskonto. Det er ikke tillatt å oppbevare cashback-midler på private konti.
  • Infinitum sekker (flaskepant)

Dugnad som forplikter klubben økonomisk gjennom innkjøp og salg, vil som hovedregel ikke godkjennes


8.2.3 Cashback fra Spond

Spond tilbyr cashback ved privat handel hos ulike samarbeidspartnere. Hvert enkelt lags foreldrekontakt er ansvarlig for at det er NHIL`s driftskonto som er oppført som mottaker av denne cashback `en. Det er ikke tillatt å oppbevare cashback-midler på private konti. Penger mottatt fra cashback tilhører alltid NHIL og søknad om å disponere midlere kan rettes til styret@nordreholsnøy.no, tilsvarende som for andre dugnadsmidler.

8.2.4 Refusjon av utgifter

Refusjon for godkjente utgifter sendes med fullstendig kvittering og kontonummer for utbetaling til styret.nhil@gmail.com

For mer utfyllende informasjon les mer i Klubbhåndboken.

Retningslinjer for tildeling æresmedlemskap


Nordre Holsnøy IL har en innsatspris som kan deles ut til personer som har gjort en spesiell god innsats for klubben over flere år. 

I retningslinjene for tildeling av innsatspris står det bl.a.: 
"Personen skal ha oppnådd gode sportslige prestasjoner eller ha vært aktiv som trener i over 10 år. Prisen kan også tildeles som klubbens honnør for administrativ innsats eller annet viktig engasjement over tid."

Under kan du se hvem som har fått tildelt prisen med bakgrunn i at de har vært engasjert i klubben gjennom mange år. Dette er en velfortjent oppmerksomhet for arbeidet de har lagt ned for NHIL. Prisvinnerne fikk en glassvase med innskriften: «INNSATSPRIS NHIL» og et diplom i ramme. I tillegg skal navnet deres stå rammet inn i en oversikt over personer som har mottatt innsatsprisen med årstall og navn i glassmonteret i foajeen i klubbhuset. 

Nordre Holsnøy IL vil rette en stor takk for deres innsats og vi håper selvsagt dere kan være med å bidra i mange flere år fremover!
 

Priser utdelt på årsmøtet i 2016
Her følger utdrag av innholdet i innstillingene til prisen:

Anne Grete Eide:
"Den uvurderlige innsatsen hun har lagt ned for idrettslaget har ført til de fasilitetene vi har i dag. Anne Grete stiller alltid opp for klubben. Hennes gode humør, og sterke engasjement er noe vi alle setter pris på."

Helen Dale:
"Hun har i alle år gjort en god og viktig jobb som økonomiansvarlig og styremedlem i klubben. Vi har mye å takke Helen for når det gjelder NHIL sin sunne økonomi. Helen stiller alltid opp for klubben." 

Svein Ådlandsvik:
"Svein hadde en veldig aktiv rolle i oppføringen av klubbhuset i Leirdalen. Svein stiller alltid opp for klubben. Hans gode humør, og det faktum at han alltid strekker ut en hjelpende hånd er noe vi alle setter pris på."

Lars Skintveit: 
"Lars har gjennom sitt engasjement i Nordre Holsnøy IL vært en sterk bidragsyter til at klubbhuset i Leirdalen er blitt et bygg vi kan være veldig stolte av. Hans pågangsmot og gjennomføringskraft er noe vi alle setter stor pris på."

Trond Haugen:
"Trond har vært aktiv som trener i Nordre Holsnøy IL i flere tiår. Trond har vært trener for mange lag gjennom disse årene, og har på den måten vært et forbilde for mange barn og unge."

Helge Rossland:
"Helge har vært aktiv i ulike roller i Nordre Holsnøy IL i flere tiår. Bl.a. som spiller, trener, oppmann og medlem av bane- og vedlikeholdskomité. Hans smittsomme humør er noe vi alle setter stor pris på."

Jan Åge Tangen:
"Jan Åge har gjennom sine roller dermed vært et forbilde for mange barn og unge. Hans gode humør og kompetanse er noe vi alle setter pris på. Slike engasjement er uvurderlig for frivillige organisasjoner som NHIL."

 

Priser utdelt på årsmøtet i 2017
Her følger utdrag av innholdet i innstillingene til prisen:

Nina Brakstad
"Nina har vært aktiv i ulike roller i Nordre Holsnøy IL i mange år. Det er ikke sikkert håndballdelen i NHIL hadde hatt en så stor og viktig rolle som den har i dag om det ikke hadde vært for hennes innsats som trener og andre verv hun har hatt gjennom sine år som aktiv i klubben. "

Frode Olsvoll
"Frode har vært aktiv i ulike roller i Nordre Holsnøy IL i flere tiår. Bl.a. som spiller, trener og materialforvalter. Han har også en aktiv rolle i oppfølgingen og driften av ulike tekniske løsninger i klubbhuset i Leirdalen. Frode stiller alltid opp for klubben. Vi håper han vil være med å bidra i mange år fremover på samme måte. "


Priser utdelt på årsmøtet i 2018
Her følger utdrag av innholdet i innstillingen til prisen:

Kjartan Sagstad Dalstø
"Kjartan stiller alltid opp for klubben. Mange barn, unge og voksne har kunne gledet seg over innsatsen han har lagt ned, sammen med andre i
bane- og vedlikeholdskomiteen, for at Leirdalen kan holdes vinteråpent nesten uansett værforhold."